Čokoládové haute couture
Napriek tomu, že masovosť jej výroby ju v súčasnosti radí medzi najbežnejšie sladkosti na svete, čokoláda má svoj pôvod v dávnych kultúrnych rituáloch starovekých civilizácií Aztékov a Mayov. Od doby priemyselnej revolúcie v západnom svete sa z nej stal vyhľadávaný luxusný produkt. Ešte aj dnes existujú spoločnosti, ktoré tento status udržiavajú a ich produkty sú dôkazom prebiehajúcej renesancie.
Príkladom je Richart, francúzsky výrobca čokolády. Ten je známy tým, že v jeho ponuke nájdete jednu z najdrahších čokoládových kolekcií sveta. Petits Richart, ako si výrobok nechá hovoriť, je drevené puzdro, obsahujúce 7 škatúľ prémiových čokolád, teda celkovo 112 kusov. Teraz pozor: všetky sú vyrobené zo špeciálnej odrody čokoládového bôbu, nazývanej Criollo. Criollo reprezentuje iba 5% celkovej produkcie a je považovaná za najdrahšiu, najchutnejšiu a najexkluzívnejšiu špičku čokoládového ľadovca. Bôby rastú iba v niekoľkých štátoch strednej a južnej Ameriky a sú známe chuťou, ktorá dlho na jazyku doznieva. Keď sa k tomu priráta široká škála exotických príchutí (od koreniaceho octu balsamico, známeho z talianskej kuchyne, po bylinné extrakty) a cena približne 800 dolárov za balenie, výsledkom je mimoriadna darčeková záležitosť pre skutočných labužníkov.
0 Komentáre
Môžete napísať komentár ako prvý.