19. jamka – Mladý pór s krémom z remeselného syra, s pivným cestíčkom a cibuľovým consommé
RECEPT na Mladý pór s krémom z remeselného syra, s pivným cestíčkom a cibuľovým consommé
Suroviny:
4 mladé póry
50 ml pórového oleja
150 ml tmavého remeselného piva
50 g hladkej múky
250 g zrejúceho kravského syra
50 g masla
50 g smotany
5 vajec
5 ks cibule
obrezky z póru
zeleninový vývar
soľ, korenie
/Pór/
Z vrchnej časti pórov si pripravíme pórový olej. Mladý pór zvákuujeme s pórovým olejom a trochou soli. V rajničke necháme zovrieť vodu, odstavíme a do horúcej vody vložíme zvákuovaný pór. Zakryjeme pokrievkou a necháme v kúpeli približne 10 minút.
/Pivné cestíčko/
Z tmavého remeselného piva a hladkej múky si pripravíme riedke cestíčko, ktoré cez dierkovanú varešku lejeme do horúceho oleja a vyprážame.
/Krém zo syra/
Remeselný zrejúci syr (my sme použili 7-mesačný syr Tvarog), smotanu, maslo a vajcia spolu zahrejeme v termomixéri na teplote 80°C, dochutíme citrónovou šťavou.
/Cibuľové consommé/
Na oleji orestujeme do tmava orezy z póru a cibuľu so šupkou. Zalejeme zeleninovým vývarom a pomaly varíme cca 2 hodiny. Následne scedíme a dochutíme soľou a korením.
Horčicové semiačka sparíme päťkrát vo vode a následne varíme do zhustnutia v roztoku medu a octu v pomere 1:1.
/Servírovanie/
Krém z remeselného syra, mladý grilovaný pór, chrumkavé tmavé pivo, horčicové semiačka, cibuľové consommé s pórovým olejom, pažítkové a horčicové kvety.
Mladý uvarený pór sprudka ogrilujeme. Krém z remeselného syra naservírujeme do stredu misky a naň uložíme grilovaný pór. Na pór naservírujeme horčicové semiačka, pridáme kúsky chrumkavého tmavého piva a ozdobíme kvetmi pažítky a horčicovými kvetmi. Pridáme zopár lyžíc cibuľového consommé s pórovým olejom.