Niekto to rád pikantné
Fascinácia mexickou kuchyňou je globálnym trendom v kulinárstve a vnímavým labužníkom zaiste neuniklo, že do popredia sa dostáva už aj v drinkoch. Tie sa, rovnako ako typické jedlá, vyznačujú vysokým stupňom chuťovej ostrosti. Autorom nasledujúceho chladeného (a pikantného) tipu, ako dať začiatku leta tie správne grády, je newyorský barman a podnikateľ Greg Seider. Jeho kniha Alchemy in Glass, v ktorej sa s čitateľmi delí o svoje poznatky, skúsenosti a recepty z drinkotvornej branže, sa za oceánom stala hitom a akousi bibliou všetkých dobrých barmanov. Teraz servíruje drink, z ktorého chuť Mexika cítiť každou ingredienciou. Takto si ho môžete pripraviť aj vy.
Detaily tvoria celok
Začína sa od vrchu – vezmite vysoký pohár, navlhčite jeho okraj a vyváľajte v morskej soli. Tento detail odkazuje na známy rituál pitia mexického nápojového symbolu – tequilly a skvele zvýrazní finálnu chuť drinku.
Zažnite oheň
Na samotný spodok pohára, ešte predtým ako pridáte ľad a tekutiny, dajte tri až štyri malé kúsky chilli papričky jalapeño. Ide o dôležitú ingredienciu, ovplyvňujúcu pikantnosť celého drinku, a ak ju zasypete kúskami ľadu, nehrozí, že vypláva na povrch.
Zalievame
Skutočná alchýmia prichádza na rad nakoniec. Ľad a papričky zalejte približne dvoma polievkovými lyžicami zlatej tequilly, dvoma až troma lyžicami pomarančového džúsu a polovicou lyžice čerstvej limetkovej šťavy. Zvyšok dolejte obľúbenou značkou piva (pravda, ak chceme zachovať skutočne ortodoxnú príslušnosť, malo by byť mexické). Premiešajte, ozdobte limetkovým kúskom a servírujte.
Foto: menshealth.com