Syrová pochúťka. Zn: exkluzívna
Syry patria nielen k najchutnejším, ale aj najzdravším a najobľúbenejším mliečnym potravinám. Aj ony majú svoje rebríčky. A každý rebríček má svojho víťaza. Kráľom syrov však nie je hermelín, ako to hlása reklamný slogan. Je ním absolútne exkluzívny druh, určený solventným labužníkom. Losí syr.
Názov neklame: vyrába sa z losieho mlieka v jedinej lokalite na svete. Je ňou farma Älgens Hus, nachádzajúca sa neďaleko švédskeho mesta Bjurholm. Vyrába hneď tri varianty luxusnej pochúťky, líšiace sa konzistenciou. Tie nesú názvy Gullan, Haelga a Juna, podľa pomenovania trojice losích samíc, poskytujúcich hlavnú výrobnú zložku – losie mlieko. Postup výroby je už desaťročia prísnym tajomstvom.
Približne dvanásť percent obsahu tvoria proteíny a rovnaké množstvo tuky. Exkluzivita tejto potraviny je viac ako zrejmá. Ročne sa vyrobí len niečo cez 300 kilogramov, ktoré je možné kúpiť v niekoľkých špecializovaných obchodoch v západnej Európe. Cena? Labužníci si môžu pripraviť vyše 500 eur za kilogram prvotriedneho škandinávskeho mliečneho výrobku.
0 Komentáre
Môžete napísať komentár ako prvý.